View Full Version : Pse nuk duhet ta hamė mishin haram (derrin) dhe prodhimet e tij?
bekim_xherivan
26-05-2008, 08:12 PM
kqyrne antar tė nderuar se sa ashte i flliqte derri qe shum njerze e hajne
Pse nuk duhet ta hamė mishin haram (derrin) dhe prodhimet e tij?
- Kultura e ushqimit tė muslimanėt shqiptarė-
Muhammedi a. s. thotė:
Kush ushqehet 40 ditė me ushqim hallall, All-llahu e ndriēon zemrėn e tij me dritė dhe e bėn atė burim tė urtėsisė si nė mendim ashtu edhe nė vepra.
Gjendja aktuale
Tashmė njė kohė tė gjatė pjesa mė e madhe e shtypit dhe mediumeve elektronike zhvillojnė njė politikė perfide rreth kulturės, mėnyrės dhe llojit tė ushqimit nė Kosovė dhe nė vendet pėrreth me popullatė shumicė muslimane: nėpėr ushtri, spitale, ēerdhe fėmijėsh, burgje, hotele e tė tjera. Problemi heshtet, dhe vetėm herė pas here trumbetohet rreth afatit tė skaduar tė disa artikujve ushqimorė, por jo edhe rreth llojit dhe pėrbėrjes sė ushqimit, qė ėshtė problem shumė mė thelbėsor se sa vetė afati i skaduar. Ndonėse Kosova e pasluftės ėshtė thuajse qind pėr qind muslimane, mishi i derrit dhe derivatet e tij tė fabrikuara servohen nė disa hotele. Madje, inspekcionet sanitare regjistrojnė njė tregti jo tė vogėl me mish dhe derivate derri. Nė Shqipėri mė kanė thėnė se derri ėshtė pėrditshmėri dhe mė shumė befason mosekzistimi i derrit dhe derivateve tė tij nė pjatė se sa ekzistimi i tij. Do tė dėshiroja tė kam marrė njoftime tė gabueshme.
Shtrohet pyetje konkrete: Tė veprohet sipas rregullave fetare dhe traditės shekullore pėr moskonsumimin e derrit dhe tė derivateve tė tij, apo duhet heshtur problemin duke ia lėnė stihisė. Kush nga muslimanėt dėshiron apo kush mundet mund ta hajė derrin, e kush nuk dėshiron apo kush nuk mundet, le tė qėndrojė i uritur, i pėrbuzur dhe i nėnēmuar
apo le tė hedhet rrugė mė rrugė pėr tė gjetur ndonjė objekt hotelerik qė pėrgatit ushqim pa derr dhe produkte tė tij!
Ēthonė librat e shenjta
Sipas Islamit, muslimani i pranon dhe u beson katėr librave tė shpallur: Tewratit, Zeburit, Inxhilit dhe Kur'anit tė shenjtė. Prej katėr librave hyjnorė, sot nė tėrėsi ekzistojnė vetėm tre
Zeburi gjatė mileniumeve ėshtė zhdukur, kurse janė ruajtur vetėm ato pjesė tė tij tė cilat janė kėnduar. Ato janė Psalmet e Davudit...
Tė gjithė librat hyjnorė tė cekur mė lartė bartin, apo nė kohėn e tyre, nė formėn origjinale, kanė bartur ndalesa tė caktuara. Konsiderohet jo pa bazė qė tė tre librat hyjnorė nė origjinal (Tevrati, Zeburi dhe Inxhili), nė tė kaluarėn, kanė pėsuar ndryshime, prandaj disa dispozita aktuale tė tyre nė Islam pranohen me rezervė. Libri i ligjeve tė Musait (Mojsiut) ka pėsuar ndryshime, kurse muslimanėt prej tij i pranojnė vetėm ato dispozita pėr tė cilat ėshtė konfirmuar autenticiteti. Nė bazė tė asaj qė u shtrua shihet qė muslimanėve u ndalohet konsumimi i mishit tė derrit sipas dispozitave tė Musait a. s. /Moisiut: Libri i tretė i Ligjit, kreu 16-17. fq. 19 dhe libri i pestė, Ligjet e pėrsėritura, kreu 13 fq. 165.
Sipas besimit tė muslimanėve edhe nė dy librat tjerė (Zebur dhe Inxhil) nė formėn origjinale kanė ekzistuar ndalesa tė njėjta.
Nė Kur'an nė shumė vende theksohen ndalesat. Kur'ani ėshtė sintezė e tė gjitha librave tė mėparshme dhe se tė dhėnat e mėsipėrme janė tė sakta shihet nga ajeti kur'anor: "Thuaj: Ne i besuam All-llahut, atė qė na u shpall neve, atė qė iu shpall Ibrahimit, Ismailit, Ishakut, Jakubit dhe pasardhėsve (tė Jakubit qė ishin tė ndarė nė dymbėdhjetė kabile), atė qė i ėshtė dhėnė Musait, Isait dhe atė qė iu ėshtė dhėnė pejgamberėve nga Zoti i tyre, ne nuk bėjmė dallim nė asnjėrin prej tyre dhe ne vetėm atij i jemi bindur."
Sikurse edhe tė gjithė besimtarėt e konfesioneve tjera, muslimanėt nė mėnyrė konsekuente u pėrmbahen ligjeve fetare, kurse rregullat pėr ndalimin e pėrdorimit tė mishit tė derrit si dhe pėrpunimeve tė tij konsiderohen pėr fundamentale. Gjatė kohės sė kaluar, ndalesat e sipėrpėrmendura edhe nga pikėpamja laike edhe shkencore janė vėrtetuar si tė sakta, siē shihet nga teksti nė vazhdim.
Disa arsye pėr moskonsumimin e derrit
Ka shumė arsye pėr moskonsumimin e derrit dhe tė derivateve tė tij. Kryesore ėshtė ndalesa kuranore. Arsyet tjera janė botėrore dhe argumentohen me mjekėsi apo tradita historike. Ja disa tė dhėna tė cilat i shfrytėzojmė nga njė shkrim i Hajdar Hulusisė:
1. Derri ėshtė shtazė dhėmbėshqyese dhe bėn pjesė nė mesin e egėrsirave, bishave. Ėshtė e njohur qė mishi i bishave pėr shkak tė aromės dhe shijes specifike shumė rrallė merrė pjesė nė ushqimin e njerėzve;
2. Prej tė gjitha kafshėve shtėpiake i vetmi derri e hanė fėlliqėsirėn e vet si dhe fėlliqėsirat e gjallesave tjera; po ashtu, me kėnaqėsinė mė tė madhe shtrihet dhe dėfrehet nė tė;
3. Derri i vetmi prej tė gjitha kafshėve shtėpiake hanė kėlyshin (tė voglin) e vet; atė prej tij duhet ta largojnė mbikqyrėsit;
4. Derri i vetmi prej tė gjitha kafshėve shtėpiake i sulmon fėmijėt me qėllim qė ti hajė . . . Ėshtė shėnuar njė numėr i madh rastesh ku nga pakujdesia e faktorit njeri kėtė qėllim derri e ka realizuar;
5. Derri i vetmi prej tė gjitha kafshėve shtėpiake ushqehet edhe me coftina, sikurse hijena;
6. Pėr shkak tė mėnyrės sė jetesės dhe ushqimit, derri ėshtė bartės i shumė sėmundjeve infektive;
7. Prodhimet e derrit janė produkt i ushqimit tė tij, pastaj metabolizmi i tij, krijimi i indeve, gjakut dhe limfės ėshtė rezultat i asaj. Pėr kėtė arsye mishi dhe yndyra e kėsaj kafshe ėshtė e kualitetit tė dobėt, e rėndė pėr tretje dhe shpesh e rrezikshme pėr shėndet.
8. Duke pasur parasysh tė dhėnat e mėsipėrme - nė shumė vende tė zhvilluara tė pėrėndimit, pėrpunimet e derrit nė ushqim kanė arritur nė minimum. Nė pėrdorimin masovik janė ende vetėm vendet mė tė varfėra dhe mė tė prapambetura, ku zotėron padituria dhe uria.
9. Shumica dėrmuese e prodhuesve nė pėrėndim e shėnon pėrbėrjen e ushqimit, qė ti ndihmojė konsumatorėve nė pėrzgjedhjen e ushqimit si nė aspektin fetar e tradicional-kulturor, por ashtu edhe nė aspektin shėndetėsor.
Nė vend tė pėrfundimit
Edukimi islam kėrkon nga prindėrit qė fėmijėve tė tyre tua tregojnė rrugėn e Kuranit dhe tė Hadithit lidhur me ndėrtimin e besimit, moralit dhe mirėsjelljes nė qenien njerėzore dhe me rrugėn e ruajtjes nga amorali dhe skajshmėritė tjera. Bota pėrėndimore pėrkundėr pėrparimit tė madh material ka ra nė krizė morale, nė krizė tė identitetit tė pėrmasave tė mėdha. Kjo krizė tregon se njeriu ėshtė larg udhėzimit hyjnor, se njeriu anashkalon dhe zhlerėson udhėzimin hyjnor nė procesin e edukimit dhe tė formimit tė tij.
Kapėrcimi i kėsaj gjendjeje kėrkon qė edukimi fetar tė kthehet tė individi, nė familje, nė shkolla tė tė gjitha niveleve dhe nė institucionet tjera. Arsimimi dhe edukimi duhet tė ecin bashkė me individin dhe bashkėsinė. Islami ėshtė rrugė e mesme dhe ndjek mesin. Skajshmėritė i dėnon dhe gjykon si tė pasuksesshme.
Shkrimin do ta pėrfundojmė me njė thėnie tė Imam Gazaliut, dijetarit tė njohur musliman, se dija, urtėsia, dashuria dhe butėsia linden nga ushqimi hallall:
Ushqimi hallall e pastron zemrėn, e ndriēon atė dhe e aftėson pėr pranimin e njohjes: ēdo gjė tjetėr ėshtė e pavlerė nė krahasim me edukimin islam. Ēdo gjė qė e ka njeriu nė kėtė botė mund tia merrė djalli, tia djegė zjarri, tia vjedh vjedhėsi, por edukimi i mirė dhe dituria ėshtė pasuri e amshueshme qė na mbijeton nė kėtė botė, e sipas saj pėrcaktohet fati i pėrhershėm nė botėn tjetėr.
Lucifer
27-05-2008, 04:55 AM
I neruari BEKIM me ba nje her me shijua pershuten e thate dhe nje got vere do ta ndrrosh mendimin
bekim_xherivan
27-05-2008, 07:43 AM
I neruari BEKIM me ba nje her me shijua pershuten e thate dhe nje got vere do ta ndrrosh mendimin
nuk e tradhetoj une ALL-LLAHUN XH.SH EDHE TE DERGUARIN E TI - ME NJE COP MISH DERRI TE FLLIQER E AS ME NJE GOTE VER TE KEQE
Mr_MAGNET
27-05-2008, 08:42 AM
nuk e tradhetoj une ALL-LLAHUN XH.SH EDHE TE DERGUARIN E TI - ME NJE COP MISH DERRI TE FLLIQER E AS ME NJE GOTE VER TE KEQE
Valla as vet, sa per me mish te flliqun e me ven te keqe, por me pershut e me vene te mire, asht tjeter muhabet...
Arbri
27-05-2008, 08:56 AM
Leni kto muhabete se nuk çojne kurrkun.
Ky eshte nenforumi i komunitetit musliman dhe per kete nuk duhet te perziheni derisa mos te ju detyroje kush te hani ose te pini ate qe nuk ju pelqen.
Duhet te kuptoni se nuk ofendohen te gjithe besimtaret e nej konfesioni per arsye te prezantimit te disa gjerave nga fundamentalistet ose provokatoret.
Sot ka rryma te reja brenda feve qe mundohen te imponojne fene "e vertete" duke ju thane te gjithe besimtareve qe deri sot paskan besuar gabimisht. Pergjegjeja me e mire eshte qe mos te pergjigjeni aty ku nuk ju takon.
bekim_xherivan
27-05-2008, 11:11 AM
Leni kto muhabete se nuk ēojne kurrkun.
Ky eshte nenforumi i komunitetit musliman dhe per kete nuk duhet te perziheni derisa mos te ju detyroje kush te hani ose te pini ate qe nuk ju pelqen.
Duhet te kuptoni se nuk ofendohen te gjithe besimtaret e nej konfesioni per arsye te prezantimit te disa gjerave nga fundamentalistet ose provokatoret.
Sot ka rryma te reja brenda feve qe mundohen te imponojne fene "e vertete" duke ju thane te gjithe besimtareve qe deri sot paskan besuar gabimisht. Pergjegjeja me e mire eshte qe mos te pergjigjeni aty ku nuk ju takon.
arbri nuk te kemi kuptu hiq se nuk ke fol fjal lidhje me ket tem qe e kemi qel edhe me kto citatet tona qe ja kemi ba njeri tjetrit
Tojeq
27-05-2008, 12:03 PM
arbri nuk te kemi kuptu hiq se nuk ke fol fjal lidhje me ket tem qe e kemi qel edhe me kto citatet tona qe ja kemi ba njeri tjetrit
E keta nuk ka ber vaki more burra deri sot.Per 500 e sa vjet na sundoj Turqija e asnjehere nuk u mundua qe te na e ndaloj me hanger ata qe kena qef,e tashti na dalin disa me do emra te flliqet,qe nuk kan lidhje me shqiptarizem,e po mundohen me na e ndalua me e hanger ata qe edhe baballaret e tyre e kan perdorur deri athere kur keta ndrruan fen.Keta persona qenkan shume te demshem,te e anti shqiptare.Tung
Tojeq
27-05-2008, 12:19 PM
Besa i dij do burra e shqiptare me te mir se ti te cilet e kan hanger mishin e derrit e e hane edhe sot,ata qe jane gjall.E kan hanger Rugova,Qosja,Bakalli,Thaqi,Vllasi,Berisha,Rama,Env eri,Skenderbegu e shume e shume te tjeret e nuk u ka ber azgje te keq.Tung
GRUDJANE
27-05-2008, 01:51 PM
Ju e keni hap kta tem vetem une kerkoi nga ju kur e kan ba feja Muslimane mishin e derrit haram edhe cilli profet eka ba
Ju faleminderit ne mirkuptim
GRUDJANE
27-05-2008, 01:59 PM
Postimi origjinal ėshtė bėrė nga bekim_xherivan
Ushqimi hallall e pastron zemrėn, e ndriēon atė dhe e aftėson pėr pranimin e njohjes: ēdo gjė tjetėr ėshtė e pavlerė nė krahasim me edukimin islam. Ēdo gjė qė e ka njeriu nė kėtė botė mund tia merrė djalli, tia djegė zjarri, tia vjedh vjedhėsi, por edukimi i mirė dhe dituria ėshtė pasuri e amshueshme qė na mbijeton nė kėtė botė, e sipas saj pėrcaktohet fati i pėrhershėm nė botėn tjetėr.
Cdo fe e ka Ushqimin e vet te bekuem edhe pastrim shpirrtit ne at fe qe ka Nese nje person pa marr parasysh cfar fejet i takon e han ushqimin hallall Por eka zemren e prishun aty nuk ka pastrim shpirrtit
edhe cka don me than fjala Hallall ne gjuhen Shqipe
ebuemir
27-05-2008, 02:26 PM
Qëllimi kryesor i Islamit është që të rris një shoqëri me ideal të larta shpirtërore, morale, politike, ekonomike, që të ketë harmoni dhe paqë, dhe mbi të gjitha një shëndet më të mirë shpirtërorë dhe trupor për ta.
Islami(një fjalë Arabe që don të thotë dorëzim vullnetit të të Plotfuqishmit Zot) ka vënë bazën më të mirë rreth mbajtjes dhe kujdesisë së shëndetit. Në Kur`anin e Shenjtë (Librin e fundit të zbritur nga Zoti) All-llahu këshillon besimtarët që të zgjedhin ushqimin më të mirë dhe t’iu largohen ushqimeve të dëmshme dhe të mirëmbajnë shëndetin.
“All-llahu) Ua ndaloi juve vetëm të ngordhtën, gjakun, mishin e derrit dhe atë që therret (ngritet zëri me te) jo në emër të All-llahut. E kush shtrëngohet (të hajë nga këto) duke mos pasur për qëllim shijën dhe duke mos tepruar, për të nuk është mëkat. Vërtetë All-llahu falë, është mëshirues.” Kur`an 2:173
“Thuaj: “Në atë që më është shpallur mua (në Kur'an) nuk po gjej diçka të ndaluar nga ushqimi, përveç në qoftë se ai (ushqimi) është: coftinë, gjak i derdhur ose mish derri, ai i ndytë, dhe pos asaj që është therrur jo në emër të All-llahut (por të ndonjë idhulli) e që është mëkat. E kush detyrohet (t'i hajë këto të ndaluara), por duke mos pasur për qëllim shijen dhe duke mos e tepruar; Zoti yt është që falë e mëshiron shumë.” Kur`an 6:145
Siç e pamë nga ajetet Kur`anore të cekura më lartë All-llahu iu tërheq vërejtjen besimtarëve që të kenë kujdes gjatë zgjedhjes së ushqimit. Po ashtu të abstenuarit nga ngrënia e mishit të derrit është një masë preventive e ndërmarrë për të mbrojtur shëndetin. Nga gjitha kafshët shtëpiake derri është më i pisti, duke ngrënë gjithçka përfshirë edhe jashtëqitjen që e bën vetë. Mishi i tij është bartës i sëmundjeve të ndryshme për njeriun kështu që e bënë atë të papërshtatshëm për njeriun që ta konsumojë.
Mishi i derrit përmban më shumë yndyrë se të gjithë mishrat e tjerë. Për këtë arsye, personat që konsumojnë mish derri janë më të trash se të tjerët. Mishi i derrit rritë kolesterolin në gjak dhe kështu që i bën ata më të prirur për sëmundje të arterosklerozës (bllokimit të enëve te gjakut e cila zakonisht është më e dukshme tek arteriet koronare në zemër) dhe aksidente tjera kardiovaskulare dhe një vdekje të shpejtë.
SËMUNDJET E SHKAKTUARA NGA MISHI I DERRIT
Në listën e mëposhtme keni mikrobet ose parazitët që gjenden në mishin e derrit dhe disa sëmundje që shkaktohen nga to. Shumica nga këto sëmundje janë ngjitëse dhe janë vërtetuar si fatale. Kjo tregon se sa më shumë të përparojë shkenca aq më shumë vërtetohet se Islami është fe e Zotit. Sëmundjet e shkaktuara nga ngrënia e mishit të derrit i kemi veçuar në tri kategori: Sëmundjet parasite, sëmundjet bakteriale dhe sëmundjet virale.
SËMUNDJET PARAZITE
1. Trikinella spiratis ( Krimbi Trikina ): Është paraziti më i rrezikshëm per njeriun që shkakton dhimbje pneumatike dhe të muskujve. Të infektuarit që nuk tregojnë simptome shërimi vdesin dal para kohe, e të tjerët ndodh që të mbesin invalid për tërë jetën. Askush nuk është imun ndaj kësaj sëmundje dhe nuk ka asnjë shërim për të.
2. Tania solium ( Krimibi - Shiriti i Derrit ): Krimbat shkaktojnë mosushqim dhe anemi, diarre, depresion melankolia ekstrem dhe rregullime digjestive. Sajsticerosis (cysticerosis) dmth që lava hyn në gjak dhe zë vend në një apo më shumë organe vitale të trupit si psh: në tru, mëlçi, mushkëri dhe boshtin kurrizor. Rriten dhe mbështillen, shkaktojnë presion ndaj sistemit përreth që rezulton në sëmundje të rrezikshme siq i cekëm edhe më lartë (anemi, diarre, depresion melankolia ekstrem dhe rregullime digjestive,… etj)
3. Krimbat e rrumbullakët: Shembuj: Askarisi, i cili mund të shkaktojë çrregullimi digjestive, apendicitis dhe verdhëzime obstruktive.
4. Krimbat gremç: Shembuj: Ansylostomiasis, e cila mund të shkaktojë aneminë, odemën, dështimin ose vonimin e rritjes së zemrës (mentale dhe fizike), tuberkulozin, diarrenë dhe tyfoidin.
5. Skitosoma zhaponikum: Rrjedhje gjaku, anemi dhe shumë sindrome tjera. Nëse një virus i tillë zë vend në tru dhe palcë kurrizore, mund të shkaktohet paralizë që mund të pasojë më vdekje.
6. Aragomis uestermani: Infeksione që dërgojnë në gjakderdhje të mushkërive.
7. Paciolepsis buski: Çrregullime digjestive që shkakton diarre të përsëritur dhe odemë që është akumulim i lëngut të tepërt, zakonisht i ujit në trupin e njeriut.
8. Klonorkis sinensis: Shkakton klonorkiasin - verdhëzën obstruktive dhe zmadhimin e mëlçisë.
9. Metastrongilus apri: Shkakton bronhitis, abces të mushkërive.
10. Gjaiganthornikus gjigas: Shkakton anemi dhe çrregullime digjestive.
11. Balatidium koli: Shkakton dizenteri akute dhe dobësi të përgjithshme.
SËMUNDJET BAKTERIALE
1. Tuberkulosis – Shkakton tuberkulozin, një sëmundje infektive që zakonisht prek mushkëritë, edhe pse mund të prekë çdo pjesë të trupit.
2. Fusiformis nekrofurus: Shkakton kalbëzim të këmbës e cila është shumë vështirë për t’u shëruar.
3. Salmonella kolera suis (derrit): Shkakton bakteremi me lezione inflamatore metastatike. Zakonisht sëmundja pasohet nga një invasion i hershëm i rrymës së gjakut, gjendje kjo që shoqërohet me lezione inflamatore vatrore në mushkëri, meningje dhe kocka. Në këtë sindrom në shumicën e rasteve manifestimet intestinale mungojnë.
4. Paratifoidi: Është i shquar për temperaturë të lartë, dhimbje koke, humbje të apetitit, vjellje dhe kapsllëk ose diarre.
5. Brucella suis (Bucella e derrit): Shkaktojnë faza bakteremie akute të ndjekura nga faza kronike që zgjasin me vite. Karakterizohet me dobësi, temperaturë subfebrile, vërehet zmadhimi i nyjeve limfatike, shpretkës dhe mëlçisë. Këto simptoma që janë karakteristike e infeksionit të gjeneralizuar nga brucella suis, në përgjithësi qetësohen pas disa javësh apo muajsh.
6. Suin Erisipelas: Shkakton Erisipellën - një infeksion i lëkurës dhe përshkruan indet yndyrore. Zakonisht shkaktohet nga bakteria e streptokokut.
SËMUNDJET VIRALE
1. Pokset e Vogla ( Small pox ): Janë burim i infeksioneve të ndryshme tek njerëzit.
2. Zhapaneze B-encefalitis: Shkakton inflamacion të rëndë të trurit.
3. Influenza: Shkakton ethe,zjarrmi, dhimbje fyti, dhimbje të muskujve, dhimbje të mëdha koke, kollitje, dobësi dhe lodhje. Po ashtu shkakton pneumoni, e cila mund të jetë fatale zakonisht tek fëmijët. Shkakton edhe Gastroenteritis, një sëmundje infektive e barkut që përciellet me të vjella dhe barkqitje.
4. Tokso plazma gondi: Është një sëmundje mjaft e rrezikshme. Fillon me temperaturë të lartë dhe i ngjanë gripit dhe zgjat disa javë. Një bebe e porsalindur e një nëne të infektuar me këtë virus mund të vdes brenda disa ditëve apo javëve. Por edhe nëse fëmiu arrin të shpëtojë mund të mbetet i verbër ose i shurdhër. Tek të rriturit mund të shkaktojë temperaturë të lartë kronike, zmadhim të mëlçisë, mialgji, anoreksi, artralgji dhe ndonjëherë edhe hepatit. Po ashtu mund të shkaktojnë pneumoni ose minengjit celebrospinal që dërgon drejtë vdekjes ose çmendurisë.
Mishi i derrit është i vështirë për t’u ngrënë dhe siç e pamë ai mund të shkaktojë sëmundje të ndryshme kronike dhe çrregullime digjestive (tretëse). Puçrrat, xhungat e mbushura me qelb dhe cistat janë shumë të zakonshme tek ata që hanë mish derri. Është fakt qe deri në ditët e sodit ende nuk ka metoda specifike për t’i mbytur apo t’i nxjerrin jashtë këta parazit dhe viruse të ndryshme.
“O ju që besuat, hani nga të mirat që u kemi dhënë, dhe falenderoni All-llahun, nëse jeni që vetëm Atë e adhuroni.” Kur`an 2:172
REFERENCAT
1. Mikrobiologjia 2000 ; Robert ANDONI, Zija JACAJ; Tiranë, 2000.
- Virologji fq 442 – 506 , Parazitologji fq 422,428.
2. Microbial Infections; slideshow by Prof.dr.Sesin Kocagoz, Yeditepe University, Stamboll 2006.
3. Immunity to Infection; ligjerata e mbajtur nga Tanil Kocagöz, M. D., Ph. D, Yeditepe University, Stamboll 2005.
4. Kur`ani Fisnik 3.0 versioni online
5. Journal of Clinical Microbiology; volume 31 no 6, June 1993
6. Firat Tip Dergisi 2003, Cilt 8, nr 4, Sayfa (faqe) 179-182
ebuemir
27-05-2008, 02:28 PM
I dhash edhe referencat e si kam pas kohe une me u marre me keto libra merruni edhe ju se une me ju nuk kam kohe meu marre.
ebuemir
27-05-2008, 02:36 PM
I dhash edhe referencat, sepse ashtu si kam pas kohe une me u marre me keto libra merruni edhe ju nuk kam kohe meu marre une mė.
Shkenca ka zbuluar se muskujt e mishit tė derrit pėrmbajnė njė etapė virusale tė shiritit tė derrit, gjatėsia e tė cilit mbėrrin afėrsisht nga 6-8 m. Kėto krimba rriten nė muskujt e derrit dhe kalojnė tė njeriu nėpėrmjet tė ushqyerit me to. Ky krimb (larvė), ėshtė pėrhapur nė Evropėn qėndrore dhe veriore, nė Afrikė dhe Azinė qėndrore.
Si rezultat i kėsaj larve, lind tek njeriu i sėmurė njė ndjenjė e vazhdueshme urie, e cila ndonjėherė mund tė arrijė nė gradėn e epilepsisė nga nevoja {shtytja ) e jashtėzakonshme pėr ushqim.
Megjithė tė ngrėnėt e shpeshtė e tė shumtė ankohet pėr rėnie peshe dhe vuan nga anemia, madje ndėrpritet rritja e trupit tė tij plotėsisht, nėse ėshtė nė moshė tė re i sėmuri herė pas herė vuan nga dizanteri e alternuar me kapsllėk, sikurse mund t'i ndodhė bllokim i zorrėve pėr shkak tė masave tė mėdha tė krimbave tė ngjitur nė kanalet (parėtet) tretėse.
Mureve tė stomakut i ndodhin ēarje dhe infeksione tė shumta, si rezultat i ngjitjes me "gjembat" e tyre. Gjithashtu krimbat kur mbėrrijnė nė gjak, helmet e tyre shkaktojnė ngacmimin e qelizave tė trurit dhe i sėmuri ankohet nga dhimbje tė mėdha koke, lodhje tė trurit dhe ē'rregullim tė logjikės.
Prej pasojave qė pėrmendėm mund tė pėrfytyrojmė gjėndjen e tė sėmurit, i cili zakonisht ngjan i dobėt, i verdhė, i pafuqishėm, jo i shėndetshėm, me tretje tė ē'rregullt... e njė pamje tė tillė islami nuk e pranon pėr besimtarin.
Krahas kėsaj ngrėnia e mishit tė derrit shkakton edhe:
Trichinosis spiral.
Infeksion tė paretėve tė zorrėve,
Plasje tė lėkurės.
Ngrėnia e mishit tė derrit shkakton gjithė kėto sėmundje edhe pėr aktin se ai pėrmban sasinė mė tė madhe tė acidit urik ndėr tė gjitha kafshėt qė gjėnden mbi tokė. Kafshėt e tjera e sekretojnė kėtė lendė nė mėnyrė tė vazhdueshme nėpėrmjet urines, ndėrsa trupi i njeriut e sekreton 90% tė kėsaj lėndė me ndihmėn e dy veshkave. Derri nuk mund tė nxjerrė veēse 2% tė kėsaj lėndė, dhe pjesa e mbetur bėhet pjesė e mishit tė tij. Pėr kėtė arsye derri ankohet nga dhimbja e kycave, reomatizma dhe sėmundje tė tjera analoge. (te ngjashme).
Dr Hans Henrich Reckėeg bėri njė eksperiment me mishin e derrit, eksperiment tė cilin na e pėrshkruan kėshtu: "Vendosa tė bėj eksperimente mė bindėse me kafshė eksperimentale. Pėr kėtė bleva njė fis minjsh tė bardhė dhe i futa nė tridhjetė enė prej qelqi dhe bėra eksperimente tė ndryshme ushqimi nė grupe tė ndryshme. Rezultatet i pėrshkrova nė librin tim "Homotoksinet dhe homotoksitet - bazament i njė sinteze tė medicines. " 1995.
Minjtė eksperimentalė tė ushqyer me mish derri kanė prirje pėr kanibalizėm.
Gjatė rritjes sė tyre u paraqit kanceri nė pjesė tė ndryshme tė trupit tė tyre. Edhe minjtė e ushqyer me ushqim tė rėndomtė, kishin shenja tė sėmundjes, u molepsėn por jo me kancer, kanibalizėm dhe sėmundje tė tjera vdekjeprurėse. Pasi kisha pėrfituar njohuri tė shumta mbi veprimin toksik tė mishit tė derrit, treguan edhe prova tė tjera mbi veprimin helmues tė tij. U njoftova qė qentė eracės "bokser" nuk guxojnė nė asnjė mėnyrė tė ushqehen me mish derri, sepse sėmuren shpejt me sėmundje tė lėkurės dhe tė organeve tė brendshme.
Eksperiment i ngjashėm ushqimi ėshtė bėrė edhe me kafshėt e cirkut, posaēėrisht me luanin dhe tigrin. Kur kėto kafshė ushqehen me mish derri bėhen pėrtacė e tė majmė, pėrveē kėsaj vuajnė prej tensionit tė lartė tė gjakut, gjakderdhjes nga hundėt e cila mė pas bėhet shkak i vdekjes sė tyre.
Njė pronar i rritjes se troftave mė tregoi se ėshtė nė gjėndje qė pėr njė ditė t'i zhdukė tė gjitha trofat e tij duke i ushqyer me mish tė grimcuar derri .
Ai gjithashtu tregon: "Ky tregim ėshtė rezultat i njė eksperimenti tė padėshiruar. Pėr kėtė mė kanė informuar kolegėt e mi qė kanė marrė pjesė direkt nė tė. Gjatė luftės sė dyte botėrore nė frontin verior Afrikan qė e drejtonte gjeneral fermarshall Romel u sėmurėn shumė ushtarė gjerman nga e ashtuquajtura "ulcera tropike" d. m. th prej tė thatit nė kofshėn e kėmbės, si pasojė e sė cilės bėheshin tė paaftė pėr luftė. Ata shtroheshin disa javė nėpėr spitale dhe sė fundi i largonin prej frontit.
Mjekėt i provuan tė gjitha metodat e shėrimit si hemoterapine etj por tė gjitha ishin tė pasuksesshme. Pastaj mjekėve u lindi ideja se i thati nė kėmbė paraqitet dhe ka lidhje me ushqimin pasi popullata vendase nuk ishte pėrfshirė nga kjo sėmundje. Menjėherė u mor vendimi qė ushtarėt tė ushqeheshin pa mish derri. S'kaloi shumė kohė dhe kjo sėmundje u zhduk.
Fakti qė mishi i derrit ėshtė i dėmshėm dhe shkakton helmime, mė ishte bėrė i njohur qė para luftės. Atėherė pranoja se mishi i freskėt i derrit ishte i dėmshėm por jo edhe mishi i thatė, suxhuku dhe prodhime tė tymosura tė mishit tė derrit. Kjo lajthitje mė ndodhi sepse mishi i freskėt i tij shkaktonte sėmundje akute, ndezjen e zorrės sė verbėr, ndezjen e fshikėzės sė urines, ulcerėn si dhe shumė sėmundje tė tjera nė organet gjenitale.
Disa vite mė vonė mu dha rasti tė mėsoj nga eksperimenti i ndėrrimit tė ushqimit popullsisė sė pėrgjithshme gjermane.
Ky eksperiment i padėshiruar i ndėrrimit tė popullsisė ndodhi vitet e para gjatė dhe pas luftės sė dytė botėrore.
Gjatė viteve tė varfėrisė, gjatė luftės dhe veēanėrisht pas saj qė me reformėn monetare tė vitit 1948, kur arriti kulminacionin populli Gjerman ishte i shėndetshėm. Tė paktė ishin ata qė kishin mundėsi tė ngopeshin. Mish derri s'kishte aspak, ndėrsa mishi nė lloje tė tjera ishte nė sasi tė vogla; kurse bukė, pemė dhe perime nė sasi tė bollshme.
Gjatė asaj kohe s'kishte asnjė rast tė zorrės se verbėr, asnjė rast tė ndezjes sė mshikėzės. Po ashtu u zhdukėn sėmundje si reuma, infarkti, tensioni i lartė i gjakut, sėmundjet ngjitėse etj.
Por menjėherė pas reformės monetare, kur mishi dhe dhjami i derrit pėrsėri u gjendėn nė treg me sasi tė mjaftueshme, ndėrroi tėrėsisht pasqyra shėndetėsore e mbarė popullatės Gjermane.
Tė gjitha llojet e sipėrpėrmendura, filluanė tė bėjnė kėrdinė nė popullsi.
Veēanėrisht tmerruese ishte shtimi i madh i tė sėmurėve prej kancerit. Shumė pacientė tė moshės 60-70 vjeēare, tė cilėt deri atėherė kishin jetuar pa vėshtirėsi u sėmurėn papritmas. Nė organet e tretjes e mė vonė u paraqitė dhe kanceri.Zhvillimi i kėtyre ngjarjeve ishte aq instiktiv e biologjikisht i kuptueshėm saqė prej tyre kishte udhėzime tė sigurta se prejardhja e kėtyre sėmundjeve ka lidhje me helmimin. pėr kėtė kanė raportuar edhe nė revistėn mjekesore tė Mynihut nr, 12. 1952, nė punimin tim tė parė mbi homatoksinet.
Pas shumė vitesh me eksperiencė mė tė madhe, u vėrtetua se shumė sėmundje si artriti, artroza dhe sėmundje tė tjera tek gratė kanė lidhje me konsumin e mishit tė derrit
Pėrveē kėsaj derri me ndyrėsinė e tij, pėrhap shumė sėmundje mė kryesoret e tė cilave janė:
Dizanteria
Fruthi i derrit
Krimbat e peshkut.
ebuemir
27-05-2008, 02:38 PM
Mishi i derrit përmban lëndët e quajtura "histamin"dhe "imtidazol",lëndë të cilat shkaktojnë ndjenjvn e kruajtjes në lëkurë.Kjo përgatit fushën për sëmundje lëkure si:Ekzema,dermati,neuro dermatit.
Gjithashtu këto lëndë rrisin mundësinë që njeriu të preket dhe nga sëmundjet e mëposhtëme;apandesiti,svmundje të tëmthit e rrugëve të tij,infeksion të damarëve,etj.Për këtë arsye doktorët i rekomandojnë të sëmurëve tv zemrës (sëmurëve kardiak) që të mos konsumojnë mish deri në mënyrë absolute.
Mjeku Gjerman ,Prof.Dr.Reckeweg në veprën e tij "Mishi i derrit dhe shëndeti i njeriut" tregon një kujtim të vetin duke thënë;"Për t'u çlodhur kisha shkuar në një fermë larg qytetit.Në familjen ku qëndrova,Babai vuante nga antroza (sëmundje degjenerative e kyçeve) dhe nga qelbëzimi i kyçit të ngofjes (pjesa e bashkimit të kofshës me trupin).Gjithashtu kishte dhe shqetsime nga mëlçia.Nëna kishte variçe dhe një ekzemë që i jepte shumë bezdi në këmbë.Vajzat e famºljes vuanºn nga insufiçensa e zemrës dhe romatizma.Edhe djali që dukej më i shëndetshmi,pasi vuante nga angina filloi të kishte dhe ai insufiçensë zemre.Një tjetër vajzë vuante nga pleuriti kronik.Gjatë vizitës mjekësore që ju bëra banorëve të sipërpërmendur të fermës vura re diçka;në oborrin e fermës një derr i madh e i pisët shëtiste sa andej-këndej e futej kudo.
Ndalova vizitën dhe i thashë banorëve të fermës:"A e shihni atë derin atje?Mishi i tij,lëndët e dëmshme që ai përmban e që ju i konsumoni vazhdimisht janë shkaktarë të sëmundjeve tuaja.
Familja ku Prof.Dr.Reckeweg qëndroi dhe familjet e tjera fqinje që ai vizitoi dhe dëgjuan këshillën e tij hoqën dorë nga mishi i derrit dhe shumica e tyre shpëtuan nga sëmundjet që ishin prekur dhe në fermat e tyre nuk shikoje më derra por vetëm dele."
Mishi derrit dhe Trishina(shiriti)
Një nga sëmundjet e rrezikshme qv i kalon njeriut me anë të mishit të derrit është "trishina".Derrat e marrin këtë sëmundje kur hanë minj ose mishin me shirit.Shiriti nuk shkakton semundje te rrezikshme tek derrat por kur kalon tek njeriu shkakton një sëmundje të rrezikshme dhe vdekjeprurëse.Krimbat e vegjël të trishinës që merren me anë të mishit të derrit,nga stomaku dhe zorrët kalojnë në gjak dhe kështu përhapen në të gjithë trupin.Në veçanti vendosen në nofull,gjuhë,qafë dhe në muskujt në zonën e kraharorit.
Ata shkaktojnë paralizë në muskujt e përtypjes e të të folurit.Gjithashtu shkaktojnë bllokimin nv damarë,menengjit(qelbëzim i cipës së trurit).Në disa raste të rënda përfundimi është vdekja sikurse është meningjiti që preku dhe vendin tonë.Gjithashtu ana më e keqe e kësaj sëmundjeje është se nuk ka një mjekim të caktuar.
Sëmundja e trishinës, është e përhapur veçanërisht në vendet ku konsumohet mishi i derrit.Megjithatë kontrollet e rrepta të veterinerëve në Norvegji,Angli dhe Poloni vërehen epidemitë e trishinës.Për vendet islame kjo sëmundje është e panjohur pasi muslimanët nuk konsumonë mishin dhe nënproduktet e derrit.
Nga: Armando Jaupi
20/02/2008
Gazeta start.
GRUDJANE
27-05-2008, 02:54 PM
Kto cka ke shkrue ti nuk esht pergjigje Une tkam pyet kush e ka ndal mishin e derrit mos me hanger Musliamnt edhe pse
Une te lutem qe kur ju te shkrueni mos mu drejto te lutem shum se ti mendon se ne nuk dim kurgje vetem ju ata cka ju keni shkrue nuk esht pergjigja Une te them ju shkoni lexoni pak em shum po pergjigju me fjal te shkurta Ebuemir se nuk kerkoi nga ju me me shkrue ti liber se ske nevoi se une kto gjena i kam mesua shum mir arsya s enuk kam mundur me marr diplomen ne drejtimin qe kam ma dasht pa tjeter ti mesoj cdo fe qe ekziston ne bot
ebuemir
27-05-2008, 03:03 PM
Paj mishin e derrit per muslimanët e ka ndaluar Krijuesi neper mjet Kur'anit deri te Muhamedi a.s. e pastaj ai e ka transmetuar deri te shoket e vet dhe ka ardhur deri te ne brez pas brezi duke e ruajtur origjinalitetin e tij. Arsyet se pse ti kam dhen ne tri tema shkencore dhe fetare ku aty i ke edhe argumentet fetare se nga kush eshte ndaluar mishi i derrit dhe pse? Lexoi. Apo ndoshta po perton te lexosh.
bekim_xherivan
27-05-2008, 03:31 PM
Ju e keni hap kta tem vetem une kerkoi nga ju kur e kan ba feja Muslimane mishin e derrit haram edhe cilli profet eka ba
i respektuar- derri eshte krijuar nga ALL-LLAHU XH.SH sikur kafshet tjera po eshte kriju per mi sprovu njerzit ne pergjithsi muslimanet derri eshte kafshe e hershme qe ka ekzistu mbi siperfaqen e tokes edhe ne ate koh e kan pordor njerzit po pejgabert e ALL-LLAHUT XH.SH juve kan than njerzve qe eshte e ndalushme mishi i derrit e ka ndalu i madhi ALL-LLA XH.SH qe i ka kriju te gjitha ne tok e ne qjell edhe qe eshte mbykqyrse mbi krejte njerzimin edhe mby krejte token edhe qjellin
ALL-LLAHU XH.SH E KA NDALU MISHIN E DERRIT PER TE GJITH MUSLIMANET
JUVE KISHANA THAN ATYRE PERSONAVE QE I THOJNE VETIT MUSLIMAN MOS HANI MISHIN E DERRIT E AS PRODHIMET E TIJ
MOS I KQYRNI NE SHTEPIT E PABESIMTARVE SE ATO JAN TU FUT FLLIQSI NE BARKUN E TYRE SE MISHIN E DERRIT E HAJNE SHKIET PRA MOS U BANI SIKUR SHKIE ME HANGER VEQ MISH DERRI PO KENI FRIK ALL-LLAHUT XH.SH EDHE LUTNE ALL-LLAHUN XH.SH QE TJUVE UDHZOJE NE RRUGENB E DREJTE
GRUDJANE
27-05-2008, 03:39 PM
i respektuar- derri eshte krijuar nga ALL-LLAHU XH.SH sikur kafshet tjera po eshte kriju per mi sprovu njerzit ne pergjithsi muslimanet derri eshte kafshe e hershme qe ka ekzistu mbi siperfaqen e tokes edhe ne ate koh e kan pordor njerzit po pejgabert e ALL-LLAHUT XH.SH juve kan than njerzve qe eshte e ndalushme mishi i derrit e ka ndalu i madhi ALL-LLA XH.SH qe i ka kriju te gjitha ne tok e ne qjell edhe qe eshte mbykqyrse mbi krejte njerzimin edhe mby krejte token edhe qjellin
edhe ne kohen e MUHAMEDIT A.S QE SHUM E DOJNA KUR ESHTE PREGADITUR PER NE LUFTE I KA LAN USHTART NE PREGADITJE EDHE ATO USHTARET E MUHAMEDIT A.S QE SHUM E DOJNA JA KAN FILLU ME HANGER MISH DERRI EDHE KUR KA ARDHE MUHAMEDI A.S EDHE I KA PA TU HANGER MISH DERI EDHE JUVE KA THAN QE ESHTE HARAM MEKAT I MADH EDHE ESHTE I FLLIQER SHUM SHUM EDHE YNDYRA E FLLIQUR E DERRI QE E KAN HENGER USHTARET I KA BLLOKU SKAN MUJTE ME LUFTE
ALL-LLAHU XH.SH E KA NDALU MISHIN E DERRIT PER TE GJITH MUSLIMANET
PRA MISHI I DERRIT ESHTE BER E NDALUSHME QE NGA NJERIU I PAR NE TOK NGA ADEMI A,S
Joooo
Kjo sesht pergjigje e sakt
Mishin e derrit ju ka ndal Muhamedi arsya
ka kjen nxet edhe ushtria e tina kan hanger mish derrit Muhamedi vet eka hanger mishin e derrit
Po aj eka ba haram se kur asht kthye e ka gjet ushtrin te vdekun s enga nxeti ju ka ba keq yndyra e mishit e ushtrija nga nxeti edhe nga yndyra mishit qe kan hanger kan vdek nje nga nje ather aj ne at koh e ka ba haram mishin e derrit edhe alkoholin por jo nga Ademi Mishin e derrit Muslimant e kan te ndalun haram nga Muhamedi por jo nga Allahu Ju lutem thueni komentet e drejta e jo si na bjen qefi jon
MIshin e derrit edhe ihe rju ka ndal Muhamedi e as nje profet tjeter
GRUDJANE
27-05-2008, 03:45 PM
Paj mishin e derrit per muslimanėt e ka ndaluar Krijuesi neper mjet Kur'anit deri te Muhamedi a.s. e pastaj ai e ka transmetuar deri te shoket e vet dhe ka ardhur deri te ne brez pas brezi duke e ruajtur origjinalitetin e tij. Arsyet se pse ti kam dhen ne tri tema shkencore dhe fetare ku aty i ke edhe argumentet fetare se nga kush eshte ndaluar mishi i derrit dhe pse? Lexoi. Apo ndoshta po perton te lexosh.
Oshok ske nevoi me me kalzua mua me i lexua se i kam te ditun kto gjena shum mir Kto cka ke shkrue ti nuk jan te shkrueme nga Kurani Origjnal i Muhamedit kto jan perkthime nga njerzit qe kan ba sipas qefit vet per me kthye njerzit vetem en fen muslimane
bekim_xherivan
27-05-2008, 03:47 PM
Joooo
Kjo sesht pergjigje e sakt
Mishin e derrit ju ka ndal Muhamedi arsya
ka kjen nxet edhe ushtria e tina kan hanger mish derrit Muhamedi vet eka hanger mishin e derrit
Po aj eka ba haram se kur asht kthye e ka gjet ushtrin te vdekun s enga nxeti ju ka ba keq yndyra e mishit e ushtrija nga nxeti edhe nga yndyra mishit qe kan hanger kan vdek nje nga nje ather aj ne at koh e ka ba haram mishin e derrit edhe alkoholin por jo nga Ademi Mishin e derrit Muslimant e kan te ndalun haram nga Muhamedi por jo nga Allahu Ju lutem thueni komentet e drejta e jo si na bjen qefi jon
MIshin e derrit edhe ihe rju ka ndal Muhamedi e as nje profet tjeter
MENDIMI YT ESHTE KSHTU QYSH THAVE EDHE ESHTE E VERTET QE ASHTU JUVE KA NDODH USHTRIS SE MUHAMEDIT A.S
ALL-LLAHU XH.SH NEPERMJET XHIBRILIT A.S JUVE KA TREGU TE GJITH TE DERGUARVE TE VET QE DERRI ESHTE NDALES PER MUSLIMAN TANA I FUNDIT MUHAMEDI A.S JA KA TREGU SHKOVE TE VET E TE GJITH NJERZIMIT QE DERRI I FLLIQE ESHTE NDALES PER MUSLIMANET
HALLALL DO ME THAN E LEJUAR E MIR
HARAM DO ME THAN NDALES E NDALUME E KEQE E FLLIQYR
Ne ket video tregohet se cvar kulturet ka feja Islame dhe cka mendojne per fenat tjera http://video.google.com/videoplay?docid=2515587181120245843&q=undercover&total=9790&start=10&num=10&so=0&type=search&plindex=2
ebuemir
27-05-2008, 04:29 PM
Ne ket video tregohet se cvar kulturet ka feja Islame dhe cka mendojne per fenat tjera http://video.google.com/videoplay?docid=2515587181120245843&q=undercover&total=9790&start=10&num=10&so=0&type=search&plindex=2
Ti dashamir me sa duket paske probleme te renda sa i perket leximit dhe dikutimit sepse po diskutojshe me diskutime jo adekuate ne vende jo perkatese.
ebuemir
27-05-2008, 04:30 PM
Ketu eshte tema per mishin e derrit e jo per kultura e sene vene.Korrigjoje vehten pak, OK.
Qėllimi kryesor i Islamit ėshtė qė tė rris njė shoqėri me ideal tė larta shpirtėrore Kjo video vetem tregon se sa te verteta jan fjalet tua
Tojeq
27-05-2008, 06:11 PM
O lenji njerzit qe te hane cka te don ata vet more.
Ne moshen 90 vjecare me ka vdeke babai,kurese nanen e kam 92 vjecare,vllai i madhi eshte 71 e une 61 e ter jeten kena hanger mish derri e hame edhe sot e nuk na beri gje te keqe.
Atyre qe nuk va lejon feja e u ben dam,nuk duhet ta konsumojin e puna u krye,ska muhabet,te cilen une e respektoj e nuk kam vrejtje.
Me kujtohet kur ne fshatin Tojeq na vijshin vllezerit e kojshit tone per me na i perhajrua festat,ne ndaj respektit qe kishim ndaj tyre e fes qe i takojin ata,ne asnjehere ne tavolin nuk shtroshim azgje nga prollimet e thiut,megjithese aty kishte edhe musafir,miq e kumbar te besimit katolike.e tashti jane paraqit disa talibana ne kete forum e mundohen qe ate dashtni,marrveshje,respekte e tolerance fetare qe e kishim,e e kena edhe sot,te na e prishin e ckatrrojin tua me u mundua te na bindin se jem dicka tjeter,e jo ata qe jena.Rrnofte populli shqiptare i te gjitha fenavet,konfesionevet e bindjevet te ndryshme.Tung
Lucifer
28-05-2008, 12:37 AM
KY Gja nuk din perveti se edhe fara e fisi i kti EBU DREQ EMIR EFENDI vjen nga vet katoliket
po ky past faqen e zez po si mundtet me i FYER ata te paret e tij ne kete menyr
po tja han cka te duash e si te duash e mos na mso neve si kem me jetua se as ju ci po hani mis lopet e delmjet nuk po jetoni ma gjat se vet qe ja rrasi VEN BIRR E PERSHUT
valla lek mir e ke rrnoft populli shqiptar i tana fenave e jetyne fundamentalistave va tret zoti faren si kalit te verdh se qysh se na erdhen jeta ne malsi ka ndrrua edhe situata
pot tja kta vije me i qit ne sahar pa asi i pik uj ater kur te ectohen me va cua pak VEN me pa si kishin me pi
|
bekim_xherivan
28-05-2008, 07:22 AM
KY Gja nuk din perveti se edhe fara e fisi i kti EBU DREQ EMIR EFENDI vjen nga vet katoliket
po ky past faqen e zez po si mundtet me i FYER ata te paret e tij ne kete menyr
po tja han cka te duash e si te duash e mos na mso neve si kem me jetua se as ju ci po hani mis lopet e delmjet nuk po jetoni ma gjat se vet qe ja rrasi VEN BIRR E PERSHUT
valla lek mir e ke rrnoft populli shqiptar i tana fenave e jetyne fundamentalistave va tret zoti faren si kalit te verdh se qysh se na erdhen jeta ne malsi ka ndrrua edhe situata
pot tja kta vije me i qit ne sahar pa asi i pik uj ater kur te ectohen me va cua pak VEN me pa si kishin me pi
|
vdes per uje ven nuk pi -vdes per buk derrin nuk e ngrani
Napulani
28-05-2008, 08:01 AM
O Grudjane mishi i derrit nuk asht hager per arsye se asht i majm edhe derri asht i nyt (e prej pa pastertiet fitohen smunjet) ..vech per at pun asht nalua
Arbri
28-05-2008, 10:14 AM
Me ofendime nuk sqarohen mendimet.Sikurse edeh te bisedonit 10 000 vjet nuk do te vinit te ndonje perfundim i perbashket. Kush te te done te hajne e te pine çka te done se kjo teme ketu po mbyllet.
Shpresoj qe nuk hapni tjera tema te ketij karakteri se nuk sjellin ndonje te mire perveçse ofendimeve dhee zenkave.Kush eshte fetar eshte per veten e tij dhe e ruan per veten,ajo eshte per jeten tjeter e jo per kete dhe ska nevoje te bind tjert. Ata qe nuk jane te sigurte athere mundohen te bindin tjeret.
vBulletin v3.6.10, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.