Navigation
Kethu Mbrapa   Malesia Forum - Këtu Flitet Shqip > Bota Shpirtërore > Komuniteti Katolik
Chat Regjistrohuni Ndihmë Lista e Anëtarëve Kalendari Albumi Kërko Postime te reja Shënoji Forumet si të Lexuar

Përgjigju

Veglat e Temës Shfaq Modët
Vjetër 10-09-2008, 12:15 AM   #1
Gjon Gj.
WebMaster

Anëtarësuar: Jan 2006
Vendndodhja: Malesi
Postime: 309
Rrespekti: 37 Gjon Gj. is on a distinguished road
Dërgo mesazh me anë të  AIM tek Gjon Gj. Dërgo mesazh me anë të MSN tek Gjon Gj. Dërgo mesazh me anë të Yahoo tek Gjon Gj.
Gabim Shqipëtarët e Amerikës përkujtojnë Nënën e Madhe Tereze

Shqipëtarët e Amerikës përkujtojnë Nënën e Madhe Tereze
postuar: 10.09.2008

Kisha Kotolike "Zoja e Shkodrës", në Nju Jork, ditën e dielë, më 7 shtator, ka kremtuar meshën, që Papa Gjon Pali II, e ka caktuar për të lumturën Nënë Tereze,

HARTSDALE NEW YORK : Festa zyrtare e Nënës Tereze është më 5 - shtator (e cila është dita e vdekjes, që paraqet ditën e lindjes për në amshim të Nënë Terezes). Megjithatë, 5 - vjetori i Meshës solemne të Lumnimit të Nënës Tereze, e cila është mbajtur më (Lumturimi i Nënës Tereze është bër me 19 tetor 2003, në ora 10) në sheshin e Shën Pjetrit në Romë, dhe që e udhëheqi vetë Ati i Shenjtë Papa Gjon Pali i II, kur ishte gjalllë, është shpallur si ditë feste, e cila sipas vendimit të Konferencës Ipeshkvnore të SHBA-së, u kremtua të dielën me 7 shtator edhe në Nju Jork. Andaj, Kisha Kotolike "Zoja e Shkodrës", ditën e dielë, më 7 shtator, ka kremtuar meshën, që Papa Gjon Pali II, e ka caktuar për të lumturën Nënë Tereze, kurse në mbrëmje, Kisha Kotolike "Zoja e Shkodrës", ka shtrua darkë solemne në nder të saj, në lokalin Maestro's Restaurant, në Bronx.Meshën e ka udhëhequr i përndershmi Dom Nosh Gjolaj, famullitar i Kishës "Zemra e Krishtit" në Podgoricë, përndryshe ish famullitar shumvjeçarë i Prishtinës.

Mbrëmjen e ka hapur kryetari i Këshillit të Kishës, z. Mark Shkreli, i cili shkurtimisht u ka dëshirua mireseardhjen të pranaishmveve dhe ka paraqitur udhëheqsin e Darkës, anëtarin e Këshillit të Kishës, z. Fran Çotaj. Zoti Çotaj,, mbas fjalës përshëndetëse, ftoi të përndershmin Dom Nosh Gjolaj për të bërë bekimin e Darkës, mandej zotërin Lekë Përlleshi, i cili me fjalë të zgjedhura ka bërë përshkrimin e shkurtër të jetës së Nenës Tereze, bamirëses shqiptare me famë botërore, fituese së çmimit Nobel për Paqe.
Famullitari i Kishës Katolike "Zoja e Shkodrës", i përndershmi Dom Pjetër Popaj, ka falenderuar të pranishmit, si dhe mikun e shtrnjtë nga vendlindja, Dom Nosh Gjolaj.Argëtimi është udhëhequr nga këngëtari i mirënjohur, z. Gëzim Nika, kurse pjesa folklorike, me këngë e valle të zgjedhura është bërë nga grupi "Rozafati", i Kishës Katolike Shqiptare në New York, "Zoja e Shkodrës" me korefografinë e koreografes së njohur z. Angjelina Nika. Befasi e mbrëmjes ishte këngëtarja e njohur shqiptare, z.Eli Fara.
Mesha solemne të Lumnimit të Nënës Tereze, mbajtur më me 19 tetor 2003, në sheshin e Shën Pjetrit në Romë, dhe që e udhëheqi vetë Ati i Shenjtë Papa Gjon Pali i II, kur ishte gjalllë, . Ndërsa, të pranishëm kanë qënë edhe ish presidenti i Shqipërisë, Alfred Moisiu,dr Sali Berisha - kryeministri i Shqipërisë, ish presidenti i Kosovës, i ndjeri Ibrahim Rugova, bashkë me ish kryeministrin Bajram Rexhepi dhe me ish kryeparlamentarin Nexhat Daci, pastaj mbretëresha e Belgjikës, Fabiola, Mbretëresha e Spanjës, Sofia si dhe mbi 200 presidentë dhe kryeministra shtetesh të ndryshme, mbretër dhe mbretëresha princa dhe princesha nga e gjithë bota. Edhe njënumër i konsiderueshem besimtarësh shqiptarë nga SHBA-së nga ishin të pranishëm, ato ditë në sheshin e Shën Pjetrit në Romë, ishte edhe një grup prej 135 veta nga famullia Zoja e Shkodrës, Nju Jork, si dhe një grup i madh nga famullite shqiptare të Detroit-it, Shën Palit dhe Zoja Pajtore me famullitarët Dom Anton Kçira dhe Dom Nue Gjergji.

Kremtimet për Nënë Terezen, në SHBA-së nga komuniteti katolik shqiptarë kanë filluar dy javë më parë më 26 gusht. Dita kur lindi Gonxhe Bojaxhiu, e Lumja Nënë Tereze, e cila me 26 gusht 2008, mbushi 98 vjet. Nënë Tereza, lindi në Shkup më 26 gusht e u pagëzua më 27 gusht të vitit 1910, ndërsa u kthye në shtëpinë e Atit Qiello më 5 shtator të vitit 1997. Tërë jetën ia kushtoi të menjanuarve e të varfërve të Kalkutës e të botës mbarë, duke fituar dashurinë e më të varfëve ndër varfër, nderimin e të pushtetshmëve e admirimin e mbështetjen e Papëve.
Nga kjo datë ka pasur dhe do të ketë në komunitet një sërë aktivitetesh, gjatë të cilave do të përkujtohet misionarja e madhe Nënë Tereza dhe do të vlerësohet puna e saj. Mesha, koncerte - homazh zhvillohen në kudo në shtetet ku më së shumti jetojnë shqiptarët. Kisha Katolike Shqiptare në New York, "Zoja e Shkodrës" në Hartsdale - New York, ajo e Shën Palit dhe Zoja Pajtore, në Detroit - Miçigan ditët në vazhdim kanë planifikuar aktivitete dhe veprimtari kushtuar Nënë Terezes.

Ditët Nënë Terezes, ka vënë sërish në qendër të vëmendjes procesin e shenjtërimit të saj. Mesazhi për të vazhduar këtë proces, të nisur nga Papa Gjon Pali II, ka mbërritur nga (arqipeshkvi) arkbishopi i Kalkutës, Lucas Sirkar. Në ceremoninë 98'të, vjetorit të ditëlindjes së Nënë Trezes, me 26 gusht, të zhvilluar në qytetin indian, ai ka kërkuar përshpejtimin e procesit të kanonizimit. "Ne presim, që së shpejti ajo të deklarohet shënjtore sepse ajo jetoi si e tillë dhe jeton si një shenjtore tek Zoti", u shpreh ai. "Shënjtët nuk janë vetëm për vetvete. Shenjtët janë për të tjerët, për kishën dhe për të gjithë njerëzimin".

Herën e fundit është Redaktuar nga Gjon Gj. : 10-09-2008 në 06:23 PM.
Gjon Gj. nuk është në linjë   Përgjigju Me Kuotë
Vjetër 10-09-2008, 02:18 AM   #2
malsori_1
Anëtar aktiv/e

Anëtarësuar: Jan 2008
Postime: 223
Rrespekti: 29 malsori_1 is a name known to all
Gabim

Nigja shum e bukur dhe shum e vleshme qe te perkujtosh emnin e mall te nanes TREZE nenes mate malle ne bot tung.
malsori_1 nuk është në linjë   Përgjigju Me Kuotë
Vjetër 18-09-2008, 01:25 PM   #3
EDREJTA
Anëtar Fillestar/e

Anëtarësuar: Jan 2008
Postime: 132
Rrespekti: 26 EDREJTA is just really nice
Gabim

Rraca jon shqiptare duhet te jet gjithmon krenar qe ne gjirin e vet rriti nje personalitet te tidhe qe na e njef e nderon e gjith bota.Nje her ne nje bised me nje te huej kur aje me pyeti se nga jam (dmth cfar kombi) une i thash jam shqiptar, aje nuk kujtoj per momentin kush ishin shqiptaret, i thash a ke ndegjue per Nan Terezen, me tha po, ateher i pergjegja qe ajo isht shqiptare.Kjo pra asht domethanja se kush ishte Nana Terze.
EDREJTA nuk është në linjë   Përgjigju Me Kuotë
Vjetër 18-09-2008, 02:14 PM   #4
Tojeq
Anëtar i/e Rrespektuar

Anëtarësuar: Mar 2006
Postime: 761
Rrespekti: 39 Tojeq is on a distinguished road
Gabim

Nuk kam dijeni a e ka perkujtuar Nenen e Madhe Tereze qendra katolike shqiptare e Shen Palit ne Detroit???!! Tung
Tojeq nuk është në linjë   Përgjigju Me Kuotë
Përgjigju

Veglat e Temës
Shfaq Modët

Rregullat E Postimit
Ju nuk mund të hapni tema të reja
Ju nuk mund të postoni përgjigje
Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë
Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja

Kodi vB është ON
Figurinat Janë ON
Kodi [IMG] është ON
Kodi HTML është OFF
Zgjedh Forumin

Te gjitha kohët janë në GMT. Ora tani është 03:26 AM.

Mundesuar nga vBulletin
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
Të gjitha të drejtat e rezervuara.
MalesiaForum - Këtu Flitet Shqip

Nach oben   Nach oben